A- A A+
 faq  phone  compose  sitemap
 Soalan 
Lazim

Hubungi 
Kami 

 Aduan dan
Maklum Balas

Peta
Laman 
  • main header

  • Untitled 2 01
  • emerald

  • free banner
  • buletin ppans header
  • u pustaka

Perutusan Pengarah


thumbnail

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh dan Salam sejahtera ,

Pada kesempatan ini, marilah kita memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana di atas rahmat-Nya dapatlah kita menyambut tahun baru 2019 ini. Alhamdulillah, kita telah diberikan peluang untuk menjalankan dan menunaikan amanah dan tanggungjawab kita ke arah memastikan tempat kerja yang selamat dan sihat.

Dalam menongkah lembaran tahun 2019 ini, Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan sudah pastinya mempunyai perancangan dan penyusunan program dalam memastikan galakan membaca sentiasa menepati keperluan masyarakat. Di samping itu juga, PPANS juga berusaha memastikan bahan bacaan yang berkualiti dan terkini dapat dimanfaatkan oleh semua golongan dan juga persekitaran perpustakaan yang selesa.

Ingin saya mengimbas kembali lembaran sejarah tahun 2017 di mana PPANS telah mewujudkan satu kemudahan baru dan terkini iaitu Perpustakaan Bestari Samsung yang dilengkapi dengan pelbagai peranti berteknologi tinggi. Kemudahan ini diwujudkan untuk memberi pengalaman yang baru buat seluruh rakyat Negeri Sembilan khususnya dalam menikmati keselesaan dan memudahkan pencarian maklumat secara elektronik. Ini merupakan azam dan wawasan yang ingin dicapai dengan sokongan padu daripada Kerajaan Negeri Sembilan dalam usaha membangunkan modal insan masyarakat di Negeri Sembilan yang kaya dengan sumber ilmu dan maklumat melalui kewujudan perpustakaan.

Program galakan membaca akan sentiasa dilaksanakan di semua daerah dan desa di Negeri Sembilan melalui Kempen Merakyatkan Budaya Membaca. Bukan itu sahaja pelbagai promosi diadakan ke sekolah-sekolah melalui Program Sayangi Perpustakaan, Jejak Maklumat dan Perkhidmatan Pinjaman Berkelompok kepada agensi-agensi, jabatan-jabatan kerajaan, Institut Pendidikan Tinggi dan sekolah-sekolah di seluruh Negeri Sembilan.

Akhir bicara dengan semangat tahun baru marilah kita sama-sama berusaha agar budaya membaca menjadi budaya yang sebati dalam diri masyarakat Negeri Sembilan dan berjaya meningkatkan prestasi semua golongan.

Mutiara Kata
“Membaca merupakan antara kegiatan yang amat penting dalam kehidupan manusia di samping mampu membangunkan dan memajukan sesuatu masyarakat”

Pn. Hajah Jamilah @ Chumila binti Haji Katis
Pengarah, PPANS